Navigáció
Főoldal
APK szabályzat
Galléria
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Hírek
Cikkek
Galéria
Halászati-horgászati törvény
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 66
Legújabb tag: buripenge
Fórumtémák
Legújabb témák
Ultrabit halcsali
etetés mély vízen
Bojli
Orsó
Irányadó!
Legnépszerűbb témák
Nincs elérhető fórumtéma
Hőtérkép
Hőtérkép
Felhőtérkép
Felhőkép
Széltérkép
Széltérkép
Média Partnereink

www.fisch.hu
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Tagok Írásai » Egy egyszerű peca késő ősszel.
Egy egyszerű peca késő ősszel.

 

Egy egyszerű peca késő ősszel.


 

APKlub.hu

 

Ebben az évben (2015) nem az első alkalom, hogy féderezni indulok. Ez igazából csak abban érdekes, hogy inkább vagyok bojlis horgász, mint féderes de, a kisebb tavak és a kisebb méretű halakhoz inkább más módszert alkalmazok. Kevesebb cucc és egy másfajta horgászmódszer ami, merőben más élvezetet nyújt, mint a bojlizás. Az elmúlt időszakban úgy éreztem, hogy szükségem van a horgásztudásom továbbcsiszolására, mert ebből sohasem elég. A bojlizásnál én 99%-ban behúzós horgászmódszert alkalmazok hiszen, "nagyhalra vadászom".  A féderezésnél viszont a kisebb példányok a célhalak. Minél több alkalommal féderezem, annál jobban tetszik és annál több tudást, tapasztalatot gyűjtök össze, amit a bojlizás során is alkalmazhatok némi átgyúrással. Persze ez fordítva is igaz. Ezzel sikeresebbé téve a nagyobb példányok horogra csalogatását. Valamint a nagyhalas horgászattal kapcsolatos hibáim egy része is felszínre kerül. A horgászatot November elsejére terveztük édesapámmal. (Szeiffert Dezső) Ezt megelőzően a csali és az etetőanyag összeállításban törtem a fejem. Késő ősz lévén és a meghorgászandó vízterület adottságait figyelembe véve (bányató, változó nagynak mondható mélységekkel) a horogra élő csalit vagy gyümölcsös kisméretű pelleteket terveztem. Mindenképpen élő csalis alappal ellátott etetőanyagban gondolkoztam. A vízterületet már egy ideje látogatom édesapámmal együtt főleg finom szerelékes horgászmódszereket alkalmazva.

Két darab Médium Heavy féderbottal terveztem a horgászatot. A botok hossza 3.60-as. Én azért még ilyen időszakban is nehezen hajlok a túlzott finomításra. Az orsókon 0.20-as főzsinór volt fel tekercselve. Az előke mind két botom szerelékén 0.19-es monofil a végükön 6-os méretű vékonyhúsú horoggal. Az előke fölé egy 30g-os sima gubancgátlós etetőkosár került.


APKlub.hu

Végszerelék. 

A csalik illetve etetőanyag keverék kiválasztásánál már nem volt nehéz dolgom, mert előző írásaimban is említett horgásztársam (Csik István) nagyon régóta használja. Ezek a termékek a DOVIT kft. termékei. A DOVIT termékeket nagy sikerrel használjuk a bojlis horgászataink alkalmával is Istvánnal. A 40-éves tapasztalaton alapuló horgásztermékeket is gyártó és forgalmazó Dovit kft, egy igazi őshonos cégnek számit, a Magyar horgászat területein. Ez megmutatkozik a termékek minőségében és nem utolsó sorban nagyon kedvező árukban is. (Nem mindig az olcsóbb a rosszabb!)


APKlub.hu

Az etetőanyag összeállítás előtti alkotói.

 

APKlub.hu

Dovit TŰZŐSZÚNYOGOS és CSONTIS etetőanyagok.

Mint már említettem élő csalis keveréket terveztem. A Dovit etetőanyag palettáján szereplő Tűzőszúnyogos valamint, Csontis etetőanyagokat választottam. A tűzőszúnyog, mint élő csali hiányzott a palettáról, ezért gondoltam az etetőanyag választásnál a keverék béli druszájára.  A két 1-1 kg etetőanyagot összekeverve még 2db konzerv csemegekukorica és két doboz nagycsonti is került a keverékbe, mint élő csali. Valamint az első, amit a horgászbolt polcáról rendszerint leemelek az a Dovit Quickliq és a Black Booster locsoló termékcsalád tagjai közül, a Fahéjas szilvás (Black Booster) és az Akácmézes (Quickliq).

 

APKlub.hu

Az elkészült etetőanyag keverék.

 

 Persze nem csak ezeket az ízeket használom, hanem éppen ami még nincs otthon, vagy amelyik fogyóban van. Mivel a bojlis horgászatban is rendszerint alkalmazom ezen locsolókat és igen beváltnak bizonyultak az etető pelletek és parittya gombóc elkészítésénél, (jó tapadást elősegítő) ízesítésénél is. Előfordult, hogy dippként (Black Booster termékcsalád.) is alkalmaztam a horogcsalik, bojlik felkínálása során, amit a gyártó is javasol a locsoló termékeik felhasználásával kapcsolatban. A Dovit Quickliq locsolók, mint a név jelentése is gyorsan oldódó nagy aromakoncentrációjú termékcsalád. Jelenleg 11 igen intenzív ízesítés közül válogathatunk a termékpalettán. Rendszerint az ízeket még keverni is szoktam, amivel sok esetben előbb feltudtam kelteni a halak figyelmét az etetésemre.


APKlub.hu

Dovit Black Booster és a Quickliq locsolók.


Black Booster, a gyártó locsoló termékcsaládból a hidegvízi zászlóshajó. Bár a terméket egész évi használatra tervezték a melasz, mint az egyik fő alkotóanyaga a locsolónak, tulajdonságai miatt hidegvízi használatra is ajánlott. A melasz állagából adódóan jó tapadóvá és lassabb leoldódás képesé teszi ezt az aromában szintén gazdag locsolót. Mindemellett a halak nagyon szeretik. Szintén több ízesítés közül válogathatunk. Én minden gond nélkül használok egy ízesítés során mind a két fajta locsolóból teljesen más ízűeket is. Előfordult olyan is, hogy fűszeres alapú etetőanyagot a helyzetből kifolyólag teljesen eltudtam vinni a gyümölcsös íz világ oldalára.

 

 

APKlub.hu

A Dovit pellet és fűszeres mézes valamint áfonyás kukorica.

 

A csali az ilyenkor használatos kisméretű pelletek, kukorica, élő csali. Pelletként a Dovit Ananászos Red & Black 8mm-es változatát fűztem fel az egyik végszerelékem 6-os méretű horga elé, egy szilikon segítségével. A Red & Black termékcsalád amint a neve is jelenti piros és fekete színű nagyon intenzív ízesítéssel gyártott pellet. A másik végszerelékem 6-os horgára egyszerűen csak rátűztem egy szem áfonyás kukoricát. A Dovit kukoricái közül a pácolt termékcsalád nagyon eredményesnek bizonyul, és a szemek nem esnek össze még nagyon hosszú idő után sem. A képen látható kukoricát még a 2014-es évben vásároltam, és ahogy látható teljesen megőrzi a teltségét, állagát. Az illatából, aromájából semmit nem veszített. A tárolása nem igényel semmiféle extra követelményt legalábbis én csak beraktam a dobozba és ennyi.

 

APKlub.hu

Dovit Red & Black 8mm Ananászos pellet. 

APKlub.hu

Dovit pácolt Áfonyás kukorica.

 

Az etető anyag kész, a botok felszerelve, csalik bevetésre készen. A meghorgászandó vízterület baloldalát a vízbe benyúló 3-4m széles nádfal (szűrő) tarkította. A horgászhelyemmel szemközti oldalon szintén nádfal. Szerencsére baloldalról lengedezett némi szelecske ami, hol erősebb, hol gyengébb volt. Az első szerelékemet kb. 30m távolságra a baloldali nádfaltól oldalirányban tartva 1m-re dobtam be. A második kissé jobbra tartva a szemközti nádfal előtt kb. 2m-rel landolt a vízben.


APKlub.hu

A meghorgászandó vízterület.

A szerelékek a vízben, orsó fékek beállítva már csak várni kellet. Közben édesapám az úszós felszerelését finom hangolta és a bejuttatást követően, néhány etetőanyag gombóccal kezdte a halak érdeklődésének a felkeltését. Ami nem is maradt el.

 

APKlub.hu

Édesapám úszózik hát ezért is a 2kg etetőanyag.

 

APKlub.hu

1,80 kg körüli szépség az úszón lévő élő csalira jött.

 

APKlub.hu

2,30kg Ananászos Red & Black pelletre érkezett.

 

APKlub.hu

2,25kg Áfonyás pácolt kukoricára érkezett.

 

APKlub.hu

3,10kg szintén az Ananászos Red & Black pellettől csábult el.

 

Néhány kép a sok szép kifogott hal közül. Igazából a horgászatot reggel 9:00 körül kezdtük és otthoni utasításra 15:30-ra már édesapáméknál kellet lennünk. A halak nagyon harciasak voltak a féderbotok sokszor a végletekig hajoltak, mivel a közeli nádfaltól a halakat távol kellet tartani. Tényleg egy egyszerű és nagyon élvezetes peca volt. Amit nagyon köszönök édesapámnak és a Dovit termékeknek.  És persze a halaknak is.

 

 

 

Írta: Szeiffert Gábor

APKlub.hu

apklub.teszt@gmail.com

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Képek
Szavazás
Milyen változtatásokat szeretnél az oldalon?

Tartalmi.
Tartalmi.
33% [1 Szavazat]

Kinézet:
Kinézet:
0% [0 Szavazat]

Mind a kettő.
Mind a kettő.
67% [2 Szavazat]

Szavazatok: 3
Szavazáshoz be kell jelentkezni
Elindult: 16/12/2015 18:49
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Gabesz
28-01-2018 19:35
Tup

hushorgasz
03-01-2018 16:48
Jó egészséget,sok szabadidőt,kis és nagyon nagy fogásokat,halban bővelkedő boldog új évet kívánok minden horgásztársnak!..

Gabesz
31-12-2017 11:56
Egészségben és horgászatban,halak
ban gazdag nagyon eredményes és Mail boldog új évet kívánunk minden tagunknak a 2018-as évben is. lol lol csúfol lol

torzsur
25-09-2017 21:14
cigizik Baby Szép estét

torzsur
24-09-2017 20:31
Baby cigizik Szevasztok

top image scrolling tools
facebook_share
google_share
scrolltop